** Due to great succes the exhibition will be prolongued until august 21st 2022!**
Proud to be contributing to the ‘Made in Dolland- de beeldtaal van Dolly Bellefleur’ exhibition at Artzaanstad 04.06 – 07.08.2022 with a vast group of colleagues (photgraphers, fashion designers, visual artists, graphic designers) like Erwin Olaf, Tycho Boeker (Prince Charming), Joost Swarte, Michael Barnaart, Piet Paris, Thé Tjong-Khing, Sacha Wendt and many more.
Contribution Elisa Pesapane: Contemporary nymphs ‘Nymph, with big heart’ (100x70cm)
Artzaanstad: Grote Hulzen 11 (Hembrugterrein), 1505 RH Zaandam
Openingstijden: Dinsdag tot zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur
Elke eerste zondag van de maand van 12.00 tot 17.30 uur
Vanaf 1989 staat Dolly Bellefleur (alter ego van cabaretier en tekstdichter Ruud Douma/ Dolly Bellefleur ) op de planken maar ook op de barricades. Zowel in taal, in (lied)teksten, columns en gedichten maar ook in beeld, in bijvoorbeeld cartoons, foto’s, muziekclips en kostuums, toont Dolly zich een ware activist. In Made in Dolland ligt de nadruk op Dolly’s eigenzinnige beeldtaal. Beeldmateriaal dat als doel heeft om Dolly’s boodschap ‘Laat liefde regeren’ te verbeelden, uit te dragen, te versterken en te onderstrepen. Zoals Dolly altijd zegt: ‘Homo, hetero, lesbisch, transgender of (b)i? We are family. Let’s celebrate diversity!’
Dolly Bellefleur is niet alleen in Amsterdam maar in heel Nederland een boegbeeld voor de LHBT+ gemeenschap. Voor haar belangrijke werk werd ze o.a. door COC Nederland onderscheiden met de Bob Angelo Penning. Naast de strijd voor acceptatie van LHBT+ rechten zet activist en artiest Bellefleur zich onvermoeibaar in voor culturele diversiteit en minderheden. De expositie vormt de basis van een negen weken durend feest van diversiteit, tolerantie en kansengelijkheid.
Stralend middelpunt van de tentoonstelling vormen de robes die Tycho Boeker vanaf Dolly’s debuut in 1989 voor La Bellefleur heeft ontworpen. Ook is er een ruime selectie te zien van de ‘staatsieportretten’ die hoffotograaf Piek de afgelopen jaren maakte.
Daarnaast gaat het in deze kleurrijke tentoonstelling om de beeldtaal die Dolly Bellefleur al meer dan drie decennia gebruikt om belangrijke thema’s als emancipatie, (on)gelijkheid, diversiteit, inclusiviteit, mannelijkheid/vrouwelijkheid, protest en activisme bij een breed publiek onder de aandacht te brengen. Er is werk te zien dat Dolly Bellefleur sinds 1989 heeft gemaakt in samenwerking met gerenommeerde fotografen, grafisch vormgevers, ontwerpers, beeldend kunstenaars en (strip)tekenaars waaronder internationaal bekende kunstenaars als Erwin Olaf, Joost Swarte en Piet Paris.