Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the wordpress-seo domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /home/elisapesa/domains/elisapesapane.com/public_html/wp-includes/functions.php on line 6114
Bij het dagboek van Max de Jong (uitgeverij Fragment) - Elisa Pesapane

Elisa Pesapane

Bij het dagboek van Max de Jong (uitgeverij Fragment)

Vorig jaar verschenen (op de Beurs van Bijzondere Uitgevers in Paradiso) al de Verzamelde Gedichten van Max de Jong (bij de Statenhofpers), in de loop van augustus dit jaar verschijnt — na vijf jaar voorbereiding — het Grote Max de Jong Boek (bij uitgeverij Fragment).

 

 

 

 

Met bijdragen van o.a. Mensje van Keulen, Elisa Pesapane, Vic van de Reijt, Piet Schreuders, Bob Polak, Huug Schipper en Frank van den Ingh.

 

 

Bestel hier uw exemplaar bij drukwerk in de Marge / Uitgeverij Fragment

Interesse in portret van Max de Jong door Elisa Pesapane (60x60cm)?

Stuur een mail via deze link

 

 

 

 

***

De faam van Max de Jongs Dagboek berustte jarenlang op een mythe, ­verspreid door uitgever Geert van ­Oorschot. Maar zijn familie hield de ­publicatie van het dagboek tegen. In 2016 verscheen het alsnog ­bij Van Oorschot.

 

Publicist Bob Polak en grafisch ontwerpers Piet Schreuders en Huug Schipper doken via het Dagboek in het leven en werk van de dichter, ­essayist en vertaler Max de Jong (1917–1951), die enige ­bekendheid had verworven met zijn lange gedicht Heet van de naald. Zie: Polak, Bij het gedicht Heet van de naald (Fragment 2022).

 

 

Bij het Dagboek van Max de Jong is een levendig vormgegeven analyse van de personen, omstandigheden en beslom­meringen uit het ­dagelijks bestaan van Max de Jong. Bob Polak toont aan dat de auteur ­en passant een indrukwekkend maatschappelijk beeld schetst van de ­eerste ­naoorlogse jaren (1947–1951): de woningnood, de schaarste en de gebrekkige medische kennis. En overal was de nagalm van de Tweede Wereldoorlog nog te horen.

 

 

Polak verkent het leven van De Jong aan de hand van diens omgang met buren, vrienden en leveranciers, zijn bezoeken aan eethuizen, dansscholen en bioscopen, alsmede zijn moeizame zoektochten naar vrouwen en vertaalwerk. Ook zijn contacten met ­beroemde tijdgenoten als G.K. van het Reve, Hanny Michaelis, Willem Frederik Hermans, Geert van Oorschot en Emiel van Moerkerken komen aan bod.

 

***

 

Of daar op 9 september aandacht aan wordt besteed op de Nationale Toogdag van het Max de Jong Genootschap i.o. in het Torpedo Theater?

Die mogelijkheid is niet uitgesloten.

Sterker: die mogelijkheid is aanwezig.

***

Next Post

Previous Post

facebook, social, social media icon

Copyright © 2015 Elisa Pesapane